Nomi Song

Friday July 27th 2007, 4:57 am
Filed under: none

Azi pe email: “M-am plictisit de muzica mea, de muzica lor, vreau muzica ta. Trimite-mi cintecul tau favorit dintotdeauna”.
Straniu este ca nu am stat nici o clipa pe ginduri. Instant m-am gindit la Klaus Nomi si la filmul despre el, vazut intr-un cinematograf din San Francisco.

Comments Off


Ideologii miscatoare

Tuesday July 24th 2007, 3:02 am
Filed under: none

oreilly_saville1.jpg
Foto: Ian Saville tinind fotografia vorbitoare a lui Karl Marx.

IAN: Hello, Karl Marx.
MARX: Hello.
IAN: How are you?
MARX: Not too bad.
IAN: Are you enjoying the show?
MARX: I’m enjoying it immensely.
IAN: Actually, Karl, I was just wondering …
MARX: Yes?
IAN: If in your day …
MARX: In my day, yes?
IAN: . ..whether you ever had anything like this.
MARX: In what way?
IAN: Well, I wondered if you ever had this sort of socialist culture—socialist songs, music, humor, or even socialist conjuring tricks?
MARX: We had socialist culture, of course.
IAN: You did?
MARX: Oh yes. We had socialist songs, music, humor. All that sort of thing. But we didn’t have socialist conjuring tricks.
IAN: You didn’t?
MARX: No, although it’s a little-known fact that originally I wanted my theories done as conjuring tricks.
IAN: Did you really?
MARX: Oh, yes.
IAN: What was it that stopped you from doing your theories as conjuring tricks, then?
MARX: Engels.

(fragment from “I Can See Your Ideology Moving” by Sally O’Reilly & Ian Saville, published in Cabinet magazine, no. 26)

Comments Off


Romania la Emmy cu Washington Post

Thursday July 19th 2007, 3:12 am
Filed under: none

picture-1.jpg

Un videoreportaj exceptional, comprehensiv, realizat de WashingtonPost.com pe tema aderarii Romaniei la UE a fost nominalizat la premiile Emmy.
Poate fi vazut aici:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/video/2006/02/28/VI2006022800645.html

Comments Off


Antropologul si keffieh

Monday July 16th 2007, 9:51 pm
Filed under: none

Astazi am primit un cadou de la bunul meu prieten Alex Balasescu, antropologul de la Realitatea TV. Un keffieh. Asta mi-a adus aminte de toate disputele si discutiile legate de acest accesoriu vestimentar.
Keffieh (pronuntat in diverse moduri, datorita dialectelor diferite sau a transliterarii in alfabetul latin: kaffiyah, keffiya, kaffiya, kufiya) este un vesmint pentru cap avind o utilitate precisa, dar si o simbolistica aparte.
Impaturit in diverse moduri in jurul capului a el foloseste ca protectie impotriva soarelui, iar ridicat in dreptul fetei, impotriva vinturilor puternice ce aduc nisip.
De-a-lungul timpului el a devenit si un simbol al cauzei palestiniene, precum si un mod de a face o declaratie politica.
Cel mai cunoscut vestic purtind keffieh ca simbol politic a fost colonelul britanic T.E. Lawrence, cunoscut ca Lawrence al Arabiei. El purta vesmintul in timpul implicarii sale in revolta araba din perioada primului razboi mondial. De altfel, el a fost si subiectul unor filme de mare succes.
Celebru pentru modul in care purta keffieh a fost Yasser Arafat. In fapt, modul de impaturire particular redesena forma Palestinei.
Insa cea mai puternica simbolistica a keffieh a fost si ramine solidaritatea si cultura rezistentei politice. Mii de tineri in intreaga lume au purtat si poarta keffieh in semn de solidaritate cu arabii nevinovati ucisi de invazia vestica.
De curind Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru socialist al Spaniei, a purtat in public un keffieh, lucru care a produs o intreaga agitatie pe scena politica mondiala, unii acuzindu-l de antisemitism. Ulterior a declarat ca o purta in semn solidaritate cu victimele libaneze ucise de atacurile israeliene disproportionate.
Cred ca nu exista un alt accesoriu vestimentar in lume care sa fi provocat atita agitatie.
Pe de alta parte mai exista si fashion victims slabi la minte care nu au nici cea mai vaga idee despre ceea ce poarta, precum Ricky Martin purind un keffieh pe care scria in araba “Jerusalem Is Ours”, cei de la Topshop care l-au inclus in linia Kate Moss drept fata de masa sau Urban Outfitters, care le vindeau drept “anti-war woven scarves”. Sa nu mai spun de jurnalisti complet idioti precum cei de la LA Times care il numeau “ultimate in fashionable military gear” si il asociau cu terorismul.

zap_1.jpg

Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru socialist al Spaniei, purtind keffieh.

ashmomad.jpg

O lucrare a unei dintre cele mai cunoscute artiste contemporane, Mona Hatoum - Keffieh, cu broderie din par uman.

Comments Off


Lipsa de inteligenta te poate face presedinte (al SUA)

Monday July 09th 2007, 10:56 pm
Filed under: none

.08mineri_.jpg

Ma uit siderat la presedintele unei natiuni, la “cel mai puternic om al planetei” si sint uluit cita lipsa de inteligenta poate avea un om. Cam asa zice George W. Bush: “A dictatorship would be a heck of a lot easier, there’s no question about it.”
Asa credea si Ion Iliescu. De aceea i-a chemat pe cei din fotografia de mai sus.
Multe personaje sinistre in politica.

(Foto: Evenimentul Zilei)

Comments Off


Citat de imprumut

Monday July 09th 2007, 10:37 pm
Filed under: none

lavn1.jpg

Am gasit citatul asta pe blogul lui Eugen Radescu http://radescu.pavilionmagazine.org
Lynn Lavner: “Biblia contine 6 mustrari pentru homosexuali si 362 pentru heterosexuali. Asta nu inseamna ca Dumnezeu nu-i iubeste pe heterosexuali, ci doar ca acestia au nevoie de mai multa supraveghere.”
Indiferent daca sintem de acord sau nu, trebuie sa recunoastem ca exista logica in afirmatia de mai sus.

Lynn Lavner este o celebra comediana si muziciana americana. Citatul de mai sus mi-a amintit de un altul, tot al ei:
“Exista cateva dispozitive care cresc dorinta sexuala, in special la femei. Cel mai important dintre acestea este Mercedes-Benz 500 SL.”

Comments Off


Raspuns vizual la o intrebare scrisa

Monday July 09th 2007, 5:28 am
Filed under: none

tom_limba_scoasa1.jpg

Un email astazi, de la un vechi prieten din Bangladesh: “How do you feel today?”. Vedeti mai sus cum I feel today. Ca mai toata societatea romaneasca.

Comments Off


Maceta Nike

Thursday July 05th 2007, 9:43 pm
Filed under: none

untitled-1.jpg

O lucrare a lui Shi Jinsong (Secret Book of Cool Weapons, 2007) expusa zilele acestea in New York la Chambers Fine Art.

Comments Off


Nivel de trai la nivel de patriotism

Thursday July 05th 2007, 6:41 am
Filed under: none

Cindva ma pronuntam public in privinta sanselor romanilor de a deveni un popor civilizat, apropiat de standardele europene. Am fost hulit la scena deschisa (de fapt un amfiteatru). Am fost admonestat ca imi lipseste patriotismul si ca nu imi dau seama ce popor destoinic avem. Cam tot pe acolo se situa si opinia unora intilniti aiurea prin tara. As mai adauga ca am auzit destul de des ca UE ne maninca resursele, ne aduce in pragul saraciei, ca sint ca un imperiu si noua nu ne trebuie asta.
Pentru toti cei care mi-au aruncat in fata cele de mai sus iata o stire de astazi: Romania are nevoie de 45-50 de ani pentru a ajunge din urma tarile din vestul Europei, dupa cum arata un studiu realizat de Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).
Potrivit studiului care compara nivelul de trai din Europa de Vest si Europa de Est, Bulgaria mai are nevoie de o suta de ani pentru a atinge standardele occidentale. Ungaria si Cehia se afla la o distanta de 30-35 de ani si, respectiv, 25 de ani fata de standardele occidentale. Sloveniei ii mai trebuie doar cinci ani.
Desi nu imi plac, in general, standardele, nu as fi deranjat de soferi mai politicosi care nu rup bita pe tine pentru ca indraznesti sa conduci corect sau de un consum de detergent si sapun pe cap de locuitor la fel de mare ca media europeana.
Sint sigur ca este o dezinformare realizata de CIA si MI5 care doresc sa ne aduca in sapa de lemn.

Comments Off


Aparatorul atentator si oficialitatea

Thursday July 05th 2007, 5:47 am
Filed under: none

Intotdeauna am crezut in vinovatia lui G.W. Bush. Vinovatie la nivel moral, etic, probabil si practic.
Astazi o declaratie socanta a lui Christine Boutin, ministrul locuintelor in guvernul francez, il acuza direct pe liderul american de implicare in atentatele de la 11 septembrie 2001. Intrebata in timpul campaniei electorale despre implicarea administratiei Bush in atentatele din New York, Boutin a raspuns: “Este posibil”! Boutin este primul inalt oficial care pune sub semnul intrebarii teoria oficiala, care atribuie Al-Qaeda, atacul asupra WTC si Pentagonului.
In 2003 Michael Moore facea aceleasi afirmatii in de-acum celebrul sau film “Farenheit 9/11″ care a fost premiat cu Palm D’or. Aplaudat in picioare in mai toate salile unde si-a lansat filmul si aclamat la Cannes timp de 10 minute (ceea ce nu s-a intimplat niciunui premiant) Moore face ce stie el mai bine. Documenteaza perfect argumentat implicarea grupului Bush cel putin in acoperirea atentatorilor autentici. Pentru cine nu a vazut filmul: Bush afirma ca Al-Qaeda (afganii) sint cei care au savirsit atacul. Insa lista oficiala a atacatorilor cuprinde 15 sauditi. Cum familia Bush are afaceri de 1,8 miliarde de euro cu Arabia Saudita este usor de dedus de ce a facut asta. Mai mult se dovedeste ca Bush primise avertizarea ca se pregatesc atentate cu ceva vreme inainte, insa a decis sa le ignore. Apoi, da vina pe Irak sa poata ataca acolo pentru a pune mina pe petrol. Interesant este ca printre tarile lumii a treia implicate in coalitia initiala (Willing Coalition) se afla si Romania. In fine, trebuie sa vedeti acest documentar, daca nu l-ati vazut pina acum.
Interesant este cum un lucru documentat in amanunt acum 4 ani devine subiect de discutie serioasa abia dupa ce un ministru francez face referire la subiect. Asta imi spune cit de mult inseamna societatea civila si cit de mult inseamna cuvintul unui oficial. Populatia tinde sa creada si sa raspunda mai repede la declaratia unui politician, cu interesele si metehnele lui, decit ale unui regizor. Intotdeauna majoritatea a raspuns puterii momentului.
Poate pentru ca ne este teama sa acceptam ca putem gresi radical si fatal. Ca un aparent aparator al democratiei se poate dovedi perfect opusul.

P.S. Va sfatuiesc sa vedeti si celelalte filme ale lui Michael Moore (aici gasiti toate titlurile filmelor si cartile sale http://www.michaelmoore.com/books-films/index.php). Ultimul,’Sicko’, este o critica cruda a sistemului american de sanatate. Ma rog, poate ar fi trebui sa il vada si pe al nostru.

Comments Off


Uitarea ca exercitiu de memorie

Monday July 02nd 2007, 5:06 am
Filed under: none

pulitzer_94_500.jpg

Fotografia a primit “Pulitzer Prize” in 1994 si a fost realizata in timpul foametei din Sudan.
Copilul din imagine se tiraste catre tabara ONU, in timp ce un vultur asteapta sa moara pentru a il minca. Imaginea a socat intreaga lume. Nimeni nu stie ce s-a intimplat cu acel copil.

Kevin Carter, autorul imaginii, s-a sinucis trei luni mai tirziu ca urmare a depresiei survenite dupa reportajul realizat in Sudan.

In Africa nimic nu s-a schimbat. Poate ca uitam prea usor.

Spre exercitiu de memorie: http://www.worldsfamousphotos.com

Comments Off

 


COPYRIGHT PAVILION & THE AUTHORS. ALL RIGHTS RESERVED IN ALL COUNTRIES. THE VIEW EXPRESSED IN THIS PAGES ARE NOT NECESSARILY THOSE OF THE PUBLISHERS. PAVILION IS A REGISTERED MARK OF ARTPHOTO ASC.