Pedepsiti specia cu pretentie de evoluati

Friday September 28th 2007, 11:26 pm
Filed under: none

Semnati petitia:
http://www.protv.ro/petitie.php



Milardarii de 13 penny

Sunday September 16th 2007, 9:11 am
Filed under: none

sweatshop1.jpg

Organizatia War on Want a dat publicitatii un document intitulat “Let’s Clean Up Fashion”, intentionat lansat inaitea saptaminii modei de la Londra. Documentul cuprinde un raport ce vizeaza exploatarea inumana a fortei de munca in industria modei. Marci precum H&M, Gap si Marks & Spencer, Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge si Wallis sint vizate de acest raport. Conform documentului celebrele companii platesc salarii sub limita existentei si le ofera salarii de mizerie muncitorilor din tari precum India, Bangladesh, Bangalore, Taiwan, China. Sper exemplu in Bangalore muncitorii sint platiti cu 13 penny pe ora, fiind nevoiti sa lucreze 48 de ore pe saptamina.
Profitind de situatia dificila din tarile sarace se nasc noi si noi miliardari.
Raportul complet il gasiti aici..



Turcii, bulgarii, statui euro si mitraliere pe afet

Thursday September 13th 2007, 10:14 pm
Filed under: none

istanbul-2007-0507.jpg

istanbul-2007-0756.jpg

M-am intors de la Istanbul, unde am fost sa vad Istanbul Biennale. Expozitia a fost onorabila, organizarea nu prea buna, am facut si ceva shopping, am cumparat rahat si cafea, per total placut. Cu mici accese de gen: am fost inselati de un taximetrist care a schimbat banii ca Houdini si ne-am trezit fara 20 euro si cu o bancnota de 1 lira (50 eurocenti), un ospatar ne-a ingrosat binisor nota, un negustor ne-a vindut ceva cu un pret demn de Norvegia. Dar nu despre asta doream sa scriu.
Este extrem de interesant cum arata Europa din perspectiva unei candidate la Uniunea Europeana (Turcia) si a unei proaspete membre (Bulgaria). Calatorind cu masina, ne-a fost permis sa remarcam lucruri care nu le remarci in mod obisnuit.
In Bulgaria am remarcat un fetis al steagului UE. Era peste tot. Pina si pe fabrici parasite, in orase sarace si aproape pustii, pe baruri decrepite. Bulgarii par a imbratisa ideea de a fi european fara rezerve. Doar ca nu doresc valorile europene. Servicii proaste, nu vorbesc boaba de engleza, nu au drumuri semnalizate coerent, au loc jafuri armate in plina strada, infrastructura este deplorabila. Cam ca in Romania, fara jafuri armate. Sa fiu corect: la noi e ceva mai bine, daca va vine sa credeti. Si vorbesc despre Bulgaria reala, nu despre litoral. De fapt Bulgaria este ca in fotografia facuta intr-un mic oras bulgaresc: o statuie socialista pe care a fost montat simbolul monedei europene decorat cu stele luminoase.
In Turcia lucrurile stau diferit. Istanbul parea un oras tensionat politic. Masini cu mitraliere pe afet stateau de veghe in zonele fierbinti ale orasului, iar anumite strazi erau inchise de politie. Un politist explica ca sint multe manifestari de strada in ultima perioada. Pe de alta parte erau turistii extaziati de posibilitatea unui chilipir-shopping si de frumusetea fantastica a orasului. Tot aici gunoaiele se ridica manual de catre carausi cu un mare sac in spate si nu exista cosuri de gunoi (resturile menajere sint depozitate direct in strada). Nici un localnic nu mi-a spus ca ar dori aderarea la UE. Se simt bine asa. Fara legi contabile - nimeni nu da bon decit daca ceri expres, fara o politie eficienta - dupa ce am fost inselati de taximetrist ni s-a comunicat ca politia nici nu se implica in chestiuni de genul asta, dar cu o armata ce dicteaza presedintele - dupa cum stiti de la Ataturk armata este cea care dicteaza, ultima chestiune fiind schimbarea presedintelui din cauza ca armata nu a fost de acord cu cel ales. Si daca tot am pomenit de Ataturk: pare a fi mai important decit profetul insusi, portretul sau fiind pe toate bancnotele, dar si in autoserviri dupa cum vedeti in imaginea de mai sus (sub portret se afla harta Turciei si un fel de harta/schita a cuceririlor sultanilor).
Dupa cum vedeti doua tari care au puncte comune cu noi, dar si mari deosebiri. As vrea ca Bucuresti sa fie frumos ca Istanbul, dar locuit de suedezi.


 






COPYRIGHT PAVILION & THE AUTHORS. ALL RIGHTS RESERVED IN ALL COUNTRIES. THE VIEW EXPRESSED IN THIS PAGES ARE NOT NECESSARILY THOSE OF THE PUBLISHERS. PAVILION IS A REGISTERED MARK OF ARTPHOTO ASC.