daniel vighi despre scuipati

Monday April 20th 2009, 8:58 pm
Filed under: none

(de obicei pun o imagine aici. acum nu pot ca imagieea ar fi jenanta, chiar daca perfect reprezentativa pentru poporul roman placut impresionat de scuipati in fata..)

Am privit stupefiat la reacţia de agresiune şi la scuipăturile numitului Giovanni Becali în dialogul cu Emanuel Terzian la o emisiune sportivă şi nu mi-a venit să cred ochilor.

Faptul că asemenea oameni apar în direct în faţa telespectatorilor şi fac ceea ce fac este expresia drumului ţării spre haiducie, semidoctism, clanuri siciliene, latifundiari cu apucături medievale. Cazul Giovanni Becali e simptomul unor patologii sociale în care găsim grandomanie, tupeu, cinism, sfidare publică. Adăugaţi aici o presă în curs rapid de tabloidizare. Toate au clare explicaţii psihosociale. Mai întâi starea de nimic ajuns.

În literatură, asta se regăseşte în tipologia parvenitului. Cazurile actuale sunt însă mult mai complicate decât a putut literatura autohtonă să surprindă. Dinu Păturică, prea bine cunoscutul erou care ilustrează pentru populaţia şcolară prototipul neamului prost ajuns, e depăşit de cazurile sociale de parvenitism contemporan.
 
Forţa nefastă a parvenitismului socio-economic al ţării de după revoluţie a fost amplificată de faptul că, în epoca regimului comunist, elitele tradiţional cultivate şi natural cu stare au dispărut prin puşcării. Astăzi le-au luat locul oameni care nu se pot obişnui cu statutul social dobândit în câţiva ani fără eforturi, prin tunuri economice, prin dispreţul legii, prin relaţii toxice. În multe cazuri, aceştia au furat pur şi simplu averea publică.

Parveniţii de felul lui Giovanni îi depăşesc cu mult pe Dinu Păturică, Tănase Scatiu sau Gore Pirgu: modelele parvenitismului canonic din şcoli. Sunt peste exemplele din manuale cu exact măsura oferită de averile, loviturile financiare, ingineriile şi scenariile care i-au propulsat în prim-plan. Clasa burgheziei mijlocii – aceea tăcută, onestă şi harnică – piere sub loviturile crizei şi sub taxele forfetare. Capitalismul popular, îngrădit de lege şi cu dimensiuni sociale, este departe de România, atâta vreme cât avem o social-democraţie demagogică, aflată în mâna unor capitalişti tip Mazăre. Aşadar, atât timp cât există în prim-planul vieţii sociale figuri ale înavuţirii prin apartenenţa la reţelele subterane ale fostei Securităţi şi ale nomenclaturii, suntem încă departe de civilizaţie. Prin aceştia trăim în lumea scuipatului lui Giovanni. (Daniel Vighi, cotidianul, 20 aprilie 2009).



free gigi

Saturday April 04th 2009, 2:09 am
Filed under: none

becali-banner-free-gigi.jpg

Trebuie sa recunosc ca arestarea lui Gigi “Razboinicul Luminii” Becali nu mi-a provocat nici o emotie de nici un fel. Nici bucurie, nici tristete. Ma lasa indiferent. Totusi, am urmarit circul televizat al Antenei 3 si realitatii TV (ambele la fel de maneliste si tabloide). Abia in noaptea in care mandatul de arestare era emis de judecatori m-am emotionat. Afara in fata judecatoriei circa 200 de persoane cu fete de infractori de drept comun si cu dintii infipti in seminte strigau scupind “Be-ca-li”. In mijlocul lor trona un mare banner “Free Gigi”. Am crezut pentru moment ca printre oamenii de acolo mai erau si citiva cu simtul ridicolului si care subtil faceau glume intelese doar de rafinati. Sigur, cei din jurul bannerul erau fericiti ca li s-a explicat ca “free” inseamna “liber”. Marog, nu li s-a explicat si subintelesul.
A doua zi am aflat ca a fost o farsa a unor blogeri. Sint dezamagit. Chiar credeam ca fanii lui Becali au inceput sa fie subtili.



o bomba in fundul lui lenin

Wednesday April 01st 2009, 9:38 am
Filed under: none

image-2009-04-1-5539473-46-lenin-serios-afectat-explozie.jpg

Agentiile de stiri anunta ca un atentat a avut loc la St. Petersburg. O bomba a fost detonata in statuia lui Lenin. Cum bomba a fost mica in comparatie cu Vladimir Ilici, a explodat doar fundul marelui lider. Istoria ne joaca feste in fiecare zi.


 






COPYRIGHT PAVILION & THE AUTHORS. ALL RIGHTS RESERVED IN ALL COUNTRIES. THE VIEW EXPRESSED IN THIS PAGES ARE NOT NECESSARILY THOSE OF THE PUBLISHERS. PAVILION IS A REGISTERED MARK OF ARTPHOTO ASC.