motul de pe caltabos
se poate vinde un ministru pe un caltabos?
da!
e si logic sa fie un raspuns pozitiv la aceasta intrebare (ce pare, pentru cei mai multi dintre noi, o intrebare retorica)
logic pentru ca ii vad pe golanii ajunsi in functii cheie, sariti din Dacia 1300 in Porsche Cayenne, cum nu-si pot uita obarsia.
oricate generatii ar trece peste ei, indiferent de locul unde se afla, traiesc si activeaza, indiferent de oamenii cu care intra in contact golanii traiesc in memorie.
memoria le re-activeaza din cand in cand amintirile copilariei lor cand, desculti si cu un colt de paine veche in mainile murdare, jucau lapte gros pe campiile satelor natale.
nu ma mira ca un Remes se vinde pe un kilogram de tuica si doi carnati afumati…
nu ma mira ca Chiuariu se vinde lui Fenechiu pe o functie care l-a facut, la numai 30 de ani, un ratat…
nu ma mira ca Pacuraru se vinde pe cateva sute de euro si a furat Galatiul cu totul…
nimic din comportamentul aparent ciudat al acestor fiinte nu ma mira
intr-adevar, acesti oameni SUNT in stare sa se vinda pe orice!
straini fiind de orice forma de demnitate, instrainati complet de notiunile elementare de bine si rau, complet grabiti spre cosul de gunoi al istoriei acesti oameni sunt capabili sa-si vanda si mama daca au un beneficiu imediat si pentru securitatea lor si a celorlalte specimene ce le compun familiile
ei nu sunt afaceristi destepti.
sunt bisnitari. prosti.
insa foarte norocosi si puternici. au puterea sa emita legi dupa bunul plac si dupa interese.
Codul Penal il incadreaza foarte usor pe acesti tributari ai primitivismului la urmatoarele articole:
Art. 2531. – Conflictul de interese
Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participã la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sãu, o rudã ori un afin pânã la gradul II inclusiv, sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de servicii sau foloase de orice naturã, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publicã pe duratã maximã.
Dispozitiile alin. 1 nu se aplicã în cazul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor normative.
Art. 254 – Luarea de mita
Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
Fapta prevazuta în alin. 1, daca a fost savârsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Art. 255 – Darea de mita
Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile si scopurile aratate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu constituie infractiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
Mituitorul nu se pedepseste daca denunta autoritatii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infractiune.
Dispozitiile art. 254 alin. 3 se aplica în mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile aratate în alin. 2 si 3.
Art. 256 – Primirea de foloase necuvenite
Primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dupa ce a îndeplinit un act în virtutea functiei sale si la care era obligat în temeiul acesteia, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Banii, valorile sau orice alte bunuri primite se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani.
Art. 257. – Traficul de influenta
Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savârsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra în atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 10 ani.
Dispozitiile art. 256 alin. 2 se aplica în mod corespunzator.
insa cine mai crede astazi in Codul Penal si in validitatea morala a acestuia…
pedepsiti sunt cei ce fura o gaina nicidecum un ditamai ministru ce fura mii si milioane de euro.
intr-o tara civilizata prim-ministrul si-ar fi dat demisia o data cu ministrul prins la furat. intr-o tara civilizata.
intr-o “democratie pakistaneza cu iz de Las Vegas”, cum bine a numit Romania un analist politic, acest lucru este un subiect de SF
No Comments »
No comments yet.
RSS feed for comments on this post.
Leave a comment
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>