Antropologul si keffieh

Monday July 16th 2007, 9:51 pm
Filed under: none

Astazi am primit un cadou de la bunul meu prieten Alex Balasescu, antropologul de la Realitatea TV. Un keffieh. Asta mi-a adus aminte de toate disputele si discutiile legate de acest accesoriu vestimentar.
Keffieh (pronuntat in diverse moduri, datorita dialectelor diferite sau a transliterarii in alfabetul latin: kaffiyah, keffiya, kaffiya, kufiya) este un vesmint pentru cap avind o utilitate precisa, dar si o simbolistica aparte.
Impaturit in diverse moduri in jurul capului a el foloseste ca protectie impotriva soarelui, iar ridicat in dreptul fetei, impotriva vinturilor puternice ce aduc nisip.
De-a-lungul timpului el a devenit si un simbol al cauzei palestiniene, precum si un mod de a face o declaratie politica.
Cel mai cunoscut vestic purtind keffieh ca simbol politic a fost colonelul britanic T.E. Lawrence, cunoscut ca Lawrence al Arabiei. El purta vesmintul in timpul implicarii sale in revolta araba din perioada primului razboi mondial. De altfel, el a fost si subiectul unor filme de mare succes.
Celebru pentru modul in care purta keffieh a fost Yasser Arafat. In fapt, modul de impaturire particular redesena forma Palestinei.
Insa cea mai puternica simbolistica a keffieh a fost si ramine solidaritatea si cultura rezistentei politice. Mii de tineri in intreaga lume au purtat si poarta keffieh in semn de solidaritate cu arabii nevinovati ucisi de invazia vestica.
De curind Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru socialist al Spaniei, a purtat in public un keffieh, lucru care a produs o intreaga agitatie pe scena politica mondiala, unii acuzindu-l de antisemitism. Ulterior a declarat ca o purta in semn solidaritate cu victimele libaneze ucise de atacurile israeliene disproportionate.
Cred ca nu exista un alt accesoriu vestimentar in lume care sa fi provocat atita agitatie.
Pe de alta parte mai exista si fashion victims slabi la minte care nu au nici cea mai vaga idee despre ceea ce poarta, precum Ricky Martin purind un keffieh pe care scria in araba “Jerusalem Is Ours”, cei de la Topshop care l-au inclus in linia Kate Moss drept fata de masa sau Urban Outfitters, care le vindeau drept “anti-war woven scarves”. Sa nu mai spun de jurnalisti complet idioti precum cei de la LA Times care il numeau “ultimate in fashionable military gear” si il asociau cu terorismul.

zap_1.jpg

Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru socialist al Spaniei, purtind keffieh.

ashmomad.jpg

O lucrare a unei dintre cele mai cunoscute artiste contemporane, Mona Hatoum – Keffieh, cu broderie din par uman.


No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

 


COPYRIGHT PAVILION & THE AUTHORS. ALL RIGHTS RESERVED IN ALL COUNTRIES. THE VIEW EXPRESSED IN THIS PAGES ARE NOT NECESSARILY THOSE OF THE PUBLISHERS. PAVILION IS A REGISTERED MARK OF ARTPHOTO ASC.