Despre blocuri, parcari, presedinti si politica – dialog cu Doina Popescu

Sunday February 11th 2007, 9:48 pm
Filed under: none

martor_urban: buna dimineata!

doinapopescu1948: Buna dimineata!

martor_urban: imi cer scuze pentru ieri, insa a intervenit ceva neprevazut.

doinapopescu1948: Nu e nici o problema, se mai intampla. Daca n-ar fi neprevazutul viata ar fi anosta.

martor_urban: chiar ar fi anosta. doar sa nu cumva neprevazutul sa fie ca in cazul jandarmului
caruia i-a cazut un sinucigas in cap. ma rog… omul dorea sa se sinucida dar a ales prost momentul si a cazut in capul altuia.

doinapopescu1948: as posta figura cu rasul, dar nu m-a invatat inca fiica mea.

martor_urban: putem incepe interviul?

doinapopescu1948: ok

martor_urban: Ideea de bloc (cel de tip comunist) a fost initial inventata de Stalin. Oamenii aveau astfel o preocupare – cearta intre ei – si uitau de politica. Este blocul o entitate pur negativa, creaza energii nefaste… ?

doinapopescu1948: In comunism nu ne-am pus o astfel de problema pentru ca eram obisnuiti in “turma”. Cine-si dorea o casa cu curte era privit ciudat, iar cei de la curte isi doreau confortul de la bloc si de ce nu, vroiau sa scape de “corvoada ” curtii (maturat, dat zapada, etc.).
Acum cand nici blocul nu mai e ce a fost, in sensul ca legaturile intre vecini sunt mult mai slabe unii oameni simt nevoia de comunicare.

martor_urban: Si comunicarea aia devine birfa… Devine pina urma un mod de supraveghere. In New York erau niste cartele de metrou pe care scria “If you see something say something”. Cam asa si cu blocul “daca vezi ceva spune ceva”, cuiva.

doinapopescu1948: Nu intotdeauna. In piata, in sala de asteptare de la doctor e barfa.

martor_urban: Parca in blocuri exista si un sentiment de proprietate mai acut decit in orice alte spatii de locuit. Chiar vorbeai despre marcarea locurilor de parcare intr-un post de pe blog. Marcare ilegala de altfel, dar necesara in conditiile lipsei de maniere, flagranta de altfel. Revenind… de unde atita pornire sa isi apere proprietatea? Sa ne fi invatat comunistii acest reflex, apanaj al capitalismului?

doinapopescu1948: Eu cred ca datorita faptului ca ne-a fost inabusit atata vreme spiritul de proprietate, el a izbucnit dupa 1989. Romanul e conservator si chiar si in comunism dorea ca ce e al lui sa fie numai al lui.

martor_urban: Ai destul de multe comentarii pe blog. De obicei chiar daca trimiti sesizari oficiale, intemeiate, autoritatile noastre nu tresar. Reactivitate la blog de bloc exista? Citesc blogul tau cei care au puterea si care ne fac viata grea?

doinapopescu1948: Cu autoritatile asa e. La tema cu posta au intrat cativa lucratori postali, dar in nume propriu. Eu sper ca cele sesizate sa aiba ecou. (n.m. http://doinapopescu.hotnews.ro/2007/02/03/posta-romana/ ) Voi vedea dupa curtea mizerabila de langa bloc.

martor_urban: Crezi ca In Romania traim doua realitati paralele? Adica a noastra si a lor, a celor ce conduc?

doinapopescu1948: Sunt convinsa. Cum au ajuns sus uita ce se intampla la nivelul nostru pentru ca functia si banul te plaseaza in alta lume. Crezi ca mai stie vreunul cum merge RATB-ul sau METROUL, ce preturi sunt in piata,etc.?

martor_urban: Ce spuneam mai devreme despre convietuirea la bloc (legat de birfa) este ca toti care traiesc in comun capata anumite obiceiuri. Urmaresc ce fac ceilalti, gasesc motivatii sa te salute desi nu ii cunosti, vor oarecum sa iti intre in viata.

doinapopescu1948: Inseamna ca eu locuiesc intr-un bloc atipic. Probabil ca pe dupa perdele vad totul dar nu sunt prea comunicativi. Locuiesc de aprox. 3 ani aici si cunosc foarte putina lume. Explicatia ar fi ca blocul a fost de cadre MAI pana la revolutie.

martor_urban: La mine in bloc toti stiu tot. Cred ca au lucrat la serviciile secrete.

doinapopescu1948: Am si eu un vecin care a fost securist si la o remarca a mea mi-a raspuns cu: “noi stim tot”.

martor_urban: Nu l-ai intrebat care “noi”? Sa stim si noi ceilalti cine sint ei.

doinapopescu1948: Nu, ca nu-mi plac altercatiile dar el e cel cu teava montata in parcare. (n.m. http://doinapopescu.hotnews.ro/2007/02/09/parcari/ )

martor_urban: Asta explica dexteritatea cu care parcheaza.

doina popescu: Si cand m-a povestit era revoltat ca n-a putut sa-l convinga si pe doctorul din stanga sa monteze si el o teava…

martor_urban: Vezi ca se intimpla si la tine in bloc ceea ce se intimpla peste tot? Unul de la mine din bloc a convins ADP-ul sa ii faca loc de parcare special. L-am intrebat pe directorul de la ADP 1 intilnindu-l intimplator de ce a facut asta? Stii ce mi-a raspuns? Ca omul e nebun si venea zilnic la ADP si a preferat sa ii faca loc.

doinapopescu1948: Poate ca firea mea de ardeleanca e de vina. Nu stiu sa trag omul de limba dar stiu sa ascult daca vine el la mine. Cand eram in anul 5 de facultate si am luat prima data contact cu capitala, am ranas cu gura cascata cand la o cafea un bucurestean ne-a povestit (eram cu mai multi colegi) toata viata lui intr-un sfert de ora. Asa ceva in Ardeal nu se intampla.

martor_urban: eu am stat 3 ani in cluj. in blocul unde inchiriasem un apartament erau numai dementi. in stinga unul care intr-o seara a alegat pe amantul nestei cu cutitul, sub mine un ofiter de armata care cind era beat asculta beatles la maxim de nu puteai nici sa iti auzi gindurile (macar nu asculta manele), iar in dreapta era un mos care era surd si asculta in fiecare duminca la maxim viata satului.

doinapopescu1948: N-ai nimerit in cartierul care trebuia. La mama e prea liniste. Au si aia o dambla .Usile din spate si din fata sunt vesnic deschise si e un curent de te ia apa. Si au inchis toate ghenele (blocul e de 10 etaje) pentru ca se infunda toboganul.

martor_urban: si unde arunca gunoiul?

doinapopescu1948: Au comandat niste pubele uriase care sunt la coltul blocului. Iti dai seama! Mama la 88 ani o asteapta pe sora mea sa-i duca gunoiul. Peste tot sint anomalii.

martor_urban: cred ca anomalia majora a acestei tari este poporul ei. politicienii, primarii, sefii de bloc, nu au fost trimisi de extraterestri. sint dintre noi.
crezi ca presedintele romaniei ar trebui sa stea la bloc macar o saptamina pe luna?

doinapopescu1948: Da si nu numai el. Eu pe Ceausescu nu l-as fi impuscat. As fi creat o atmosfera ca pe vremea lui, l-as fi mutat la etajul 10, sa-i ploua in cap, fara apa, caldura, si gaze (am gatit 7 ani numai noaptea din cauza gazelor) cu ratie la alimente si cu cozi. Sa vada si el ce ne-a facut!

martor_urban: buna ideea. am si eu una. as amenda constitutia si as introduce ca obligatie sa nu poti candida la presedintia romaniei daca nu ai fost presedinte de bloc. ce zici de idee?

doinapopescu1948: FOARTE BUNA! (n.m. aici a introdus un emoticon cu risul).

martor_urban: ai invatat sa folosesti emoticons. a fost bun si interviul asta la ceva.

doinapopescu1948: Ti-am spus ca am la batranete o jucarie noua careia inca nu-i cunosc toate posibilitatiile.

(realizat pe PowerBook G4, software YM v. 3.0 beta 1)

Doina Popescu (id: doinapopescu1948) este autoarea Blog de bloc: doinapopescu.hotnews.ro
Razvan Ion (id: martor_urban) este autorului blogului Martor Urban: http://ion.pavilionmagazine.org


No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>

(required)

(required)


 


COPYRIGHT PAVILION & THE AUTHORS. ALL RIGHTS RESERVED IN ALL COUNTRIES. THE VIEW EXPRESSED IN THIS PAGES ARE NOT NECESSARILY THOSE OF THE PUBLISHERS. PAVILION IS A REGISTERED MARK OF ARTPHOTO ASC.